Att vistas i skogen i stället för att ordinera medicin

Finland har valts till världens lyckligaste land i flera år i råd. Inte minst finländarna själva undrar hur är det möjligt. Kan skogen vara en av förklaringarna? Så gott som alla finländare har ganska enkelt tillgång till skogen. Men vad har skogen med lycka och välmående att göra?

Under 1970-talet inrättades det så kallade terapiskogar i Japan som reaktion på all stress på arbetet och alla dödsfall i samband med utmattningen på grund av att människorna arbetade nästan under all deras vaken tid. Forskningen har bevisat att vi mår bra av att vistas i naturen båda som terapi men även i förebyggande syfte för att minska risken för att bli sjuk. Sen 2012 är ”skogsmedicin” till och med en egen forskningsdomän vid japanska universitet.

I Finland var Sibbo första kommunen som ordinerade vissa patienter att gå i skogen istället för att ge dem medicin. Året var då 2017. 

Vad händer enligt forskarna när vi vistas i skogen i minst 20 minuter?

  1. Immunförsvaret stärks tack vare terpener*. Antalet naturliga mördarceller, som bekämpar tumörer och infektioner ökar.

2. Lägre blodtryck.

3. Mindre stress pga minskad aktivitet i det sympatiska nervsystemet.

4. Bättre kognitiv förmåga och mer kreativitet.

5. Minskad ångest.

(Nippon Medical School i Tokyo; Prof. Qing Li)

* Terpener är en mycket stor grupp av de kolväteföreningar, som är de dominerande beståndsdelarna i eteriska oljor och andra naturprodukter. Dessa har ofta tydlig lukt, mest typiskt i barrträdsoljor.

Man behöver inte vara allt för smart för att inse att belastningen på sjukvården minskar tack vare dessa positiva effekter.

Varför ger en minst 20 minuters vistelse i skogen så hälsosamma effekter?

När du sätter eller lägger dig i soffan efter en lång arbetsdag vilar du kroppen men inte huvudet, framför allt inte om du ännu samtidigt surfar på internet. Men när du rör dig i skogen så stannar du upp och du bara är. Du behöver alltså inte ens motionera om du inte känner för det. Lyssna, titta och känna. Den allt dominerande gröna färgen i skogen förmedlar för oss människor en utpräglad trygghetskänsla och gör oss lugna. Det är ingen tillfällighet att den gröna färgen också dominerar i alla världens operationssalar och att kirurgerna bär allra oftast gröna kläder. Vi alla mår helt enkelt bra av den gröna färgen.

En av de tidigaste studier gällande skogens effekt på vår hälsa publicerades 1984 i magasinet ”Science”. Patienter som kan se träd från deras sjukhussäng återhämtade sig snabbare än de som bara såg en husvägg. De behövde också mindre värkmedicin. Ett liknande resultat visar en studie av miljöpsykologen Marc Berman, 2015 vid universitet Chicago: Ju färre träd som finns i närmiljön desto större risk för hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck och diabetes.

Självklart är skogsvistelser inte en universal medicin men definitivt ett alternativ för stressade och utmattade människor. Låt oss hoppas att vistelser i skogen börjar ordineras också hos oss allt oftare. Det är garanterat en medicin utan biverkningar och så oerhört mycket billigare än medicinen som förespråkas av läkemedelsindustrin.

Föregående
Föregående

Lär dig att föreläsa och fängsla din publik under den här sommaren (Online utbildning med Christoph Treier)

Nästa
Nästa

Vad är NLP och var kan jag lära mig det?